Stephane Pinel, naukowiec z Georgia Tech, demonstruje nową technologię© Gary Meek, Georgia Tech

Szybko i bez kabli

20 lipca 2007, 11:17

Naukowcy z politechniki w Georgii opracowali technologię, która pozwala na wyjątkowo szybkie bezprzewodowe przesyłanie danych. Obecnie stosowane technologie pozwalają na transfery rzędu od 11 do 54 megabitów na sekundę (standardy 802.11 b/g, które korzystają z pasma o częstotliwości 2,4 GHz) oraz 54 Mb/s (standard 802.11a, 5,8 GHz).



Omułek jadalny (Mytilus edulis)© Arnejohs

Beach party w wydaniu flinstonowskim

18 października 2007, 15:17

Koktajl z krewetek czy paella nie muszą być wymysłem współczesnego człowieka. Już 164 tysiące lat temu u afrykańskich wybrzeży Oceanu Indyjskiego nasi przodkowie urządzali sobie coś w rodzaju święta i rozkoszowali się smakiem owoców morza, wytwarzali barwniki do makijażu o kolorze ochry oraz kamienne groty do oszczepów. To dużo wcześniej niż do tej pory sądzono.


Samica pleszki na Jamajce© Colin Studds, University of Maryland

Zagadka ptasich wędrowców rozwiązana

28 lutego 2008, 09:44

Chyba wszyscy wiemy, że wiele gatunków ptaków co roku zakłada gniazdo w tym samym miejscu i składa w nim jaja. Przez wiele lat bezskutecznie poszukiwano jednak odpowiedzi na pytanie, w jaki sposób ptaki wybierają miejsce swojego pierwszego lęgu. Naukowcy z Uniwersytetu stanu Maryland nie dali jednak za wygraną - na podstawie badań pleszki (Ruticilla phoenicurus), niewielkiego ptaka śpiewającego, znaleźli prawdopodobne rozwiązanie tej zagadki.


Krewetka boksująca© CybersamXlicencja: Creative Commons

"Sokole" oko krewetki

16 maja 2008, 09:03

Biolog ze Szwajcarii oraz australijski fizyk kwantowy odnaleźli w wodach Wielkiej Rafy Koralowej niezwykły gatunek krewetki, który jest zdolny do obserwowania świata w sposób nieosiągalny dla jakiegokolwiek innego znanego organizmu na świecie.


Papryczki chili© U.S. DoA

Papryczka grzeje na dwa sposoby

7 sierpnia 2008, 11:02

Papryczki chili wywołują uczucie gorąca nie tylko wskutek podrażnienia receptorów w neuronach czuciowych. Okazuje się, że kapsaicyna nasila termogenezę, czyli proces wytwarzania ciepła.


Najdłuższy owad świata

20 października 2008, 10:16

Datuk Chan Chew Lun, malezyjski biolog amator, przekazał brytyjskiemu Muzeum Historii Naturalnej w Londynie najdłuższego owada świata. Phobaeticus chani, bo tak nazwano nieznany dotąd gatunek, ma 56,7 cm długości.


Białko - sposób na regenerację

27 grudnia 2008, 23:08

Napoje białkowo-węglowodanowe są świetnym sposobem na odzyskanie energii po ciężkim wysiłku -udowadniają amerykańscy badacze. Ich zdaniem, dodatek protein pozwala na znacznie szybsze odzyskanie energii, niż po zastosowaniu standardowego napoju wzbogacanego cukrami.


Joga - doskonała forma psychoterapii

26 lutego 2009, 01:21

Stosowanie jogi u kobiet z rakiem piersi wyraźnie służy ich samopoczuciu - wykazali naukowcy.


Jaja - samo zdrowie!

24 kwietnia 2009, 04:21

O korzystnym wpływie konsumpcji jaj na zdrowie człowieka mówi się ostatnio coraz więcej. Podczas odbywającej się w Nowym Orleanie konferencji Experimental Biology 2009 badacze z Uniwersytetu Connecticut oraz firmy Exponent przedstawili wyniki swoich badań na ten temat.


Postawa wskaźnikiem inteligencji

17 czerwca 2009, 09:56

Pozycje przybierane przez urodzone przedwcześnie dzieci wskazują na ich przyszły iloraz inteligencji i ewentualne zaburzenia uczenia.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy